انواع مقاطع سرد نورد شده و کاربرد های آنها
[/box]این مقاله قسمتی از “پایان نامه بررسی تعیین مقاومت نهایی وضریب رفتار دیوار برشی بتنی سبک باقاب های فولادی سرد نورد شدهLSF با استفاده از نرم افزار ANSYS ” میباشد.
اعضای سازه ای فولادی سرد نورد شده به دو دسته اصلی تقسیم می شوند:
1- اعضای قابی سازه ای منفرد
2- پانل ها و عرشه ها
اعضای قابی سازه ای منفرد:
شکل بالا ، تعدادی از مقاطع سرد نورد شده که معمولا در قاب های سازه ای استفاده می شوند رانشان می دهد. مقاطع متعارف عبارتند از: ناودانیها (مقاطع c شکل)، مقاطع zشکل، مقاطع کلاهکی، و I شکل وTشکل. مطالعات اولیه نشان می دهد که مقطع سیگما شکل دارای مزیت های زیادی نظیر بالا بردن ظرفیت باربری، کوچک بودن قسمت تخت مقطع وزن کم، سختی بزرگ پچشی در مقابل مقاطع ناودانی می باشد.
به طور کلی، عمق اعضای قابی منفرد سرد نورد شده ب ین 51 میلیمتر تا 3.5 متر میباشد و ضخامت آنها بین 1.2 تا 6.4 میلیمتر است. از آنجاکه مقاومت و سختی آن از نکات اصلی سازه ایست، این مقاطع می توانند به عنوان اعضای اصلی تا طبقه 6 قرار بگیرند.
پانل ها و عرشه ها
دسته دیگر مقاطع سرد نورد شده برای عرشه ها دیوارها و ملزومات جانبی قاب ها به کار می روند. عمق پانل ها بین 38 تا 191 میلیمتر و ضخامت آن 0.5 تا 1.9 میلیمتر میباشد. پانل ها و عرشه ها نه تنها مقاومت سازه ای را تامین می کنند بلکه سطحی برای کف سازی یا بتن ریزی فراهم می سازند و همچنین می توانند فضای مناسبی برای کابل های برق به وجود آورند.
پانل ها سازه های LSF به صورت پانل تولید شده و اجزای هر پانل عبارتند از:
STUD :1 اعضای قائم باربر TRACK : اعضای همبند قاب
JOIST: 2 اعضای خمش سقف FLAT STRAP : اعضای باربر جانبی
و همچنین اتصالات این سیستم به صورت پیچ های خودکار و جوش CO2 در شرایط کارخانه ای می باشد.
طراحی:
جهت طرح درست و مناسب سازه LSF ضروری است سازه به صورت سه بعدی و با دقت بالا به همراه تمام جزئیات مدل شود این کار توسط نرم افزار اختصاصی FRAME BUILDER شرکت GENESIS به عنوان یکی از پیشرفته ترین نرم افزارهای طراحی سازه در دنیا دارای مشخصه های بارز طراحی حرفه ای به همراه ارائه جزئیات اجرایی در کلیه ساختمان ها می باشد. نرم افزارفوق کلیه اطلاعات نقشه ها و راهکارهای لازم را به منظور بهبود عملیات اجرایی ساختمان و همچنین صرفه اقتصادی مطلوب در استفاده از فریم های ساخته شده از فولاد سبک LSF را در اختیار مجریان مشتریان و بهره برداران قرار می دهد .پس از ایجاد مدل سه بعدی (مجازی) از ساختمان مورد نظر قاب بندی مناسب براساس محاسبات و اصول مهندسی صورت می گیرد و سپس نقشه های تولید و نصب پانل ها با در نظر گرفتن تمامی جزئیات و ملاحظات مهندسی به طور مشخص تهیه می گردد.
[/box]
نقشه ها به گروه های مختلف به شرح ذیل تقسیم می شوند:
نقشه دیوارها و سقف ها و اتصالات مربوطه شامل اندازه اعضای سازه ای ضخامت ورقها فواصل اعضاء محل دیوارهای باربر و غیرباربر جزئیات اتصالات و ملاحظات مربوط به نکات آیین نامه ای .
نقشه بام و خرپاها (در صورت لزوم ) و اتصالات مربوطه شامل نقشه های تولید خرپاها، باد بندی بام ها، اتصالات و نکات آیین نامه ای.
سازه های سبک فلزی:
سازه های سبک فلزی از آهن گالوانیزه توسط صنایع استاد ایران اولین تولید کننده سازه های سبک فلزی از طریق دستگاه های رول فرم (ROLL FORM) درایران براساس استاندارد آمریکا تولید می شود ضخامت این سازه ها از 0.3 میلیمتر تا 1.86 میلیمتر قابل تغییر است محاسبات فنی ساختمان و جدول از پیش تنظیم شده اندازه و ضخامت مورد لزوم برای طرح را تعیین می نماید این اندازه ها با توجه به ارتفاع سازه و فشار افقی وارد بر آنها و در صورتی که در کف سازی مورد استفاده قرار گیرد با توجه به عرض وطول دهانه ها و میزان بار وارد برآن تعیین می گردد.
[/box]
سازه های قائم (STUD)
این سازه به طور عمودی و بفواصل 40 تا 60 سانتیمتر درون سازه های هادی قرار داده می شود سازه های ناودانی و سازه های قائم مکمل یکدیگر بوده اتصال آنها به یکدیگر بوسیله پیچ شبکه کلی آهن گذاری و پشت بند صفحات گچی را فراهم می نماید سازه های ناودانی و سازه های قائم معمولاً در ضخامت های 0.5 میلیمتری و 0.7 میلیمتری در دیوارهای داخلی غیر باربر و باضخامت 0.85 میلیمتر و در دیوارهای داخلی با ارتفاع بلندتر از حد معمول 0 در نما سازی ها و با عنوان عناصر تقویتی بکاربرده می شود بال سازه ها 3 میلیمتر و پهنای آنها در سه اندازه مختلف 6 سانتیمتر 9 سانتیمتر 15 سانتیمتر و عرضه می شود برای دیوارسازی معمولی عرض 9 سانتیمتر توصیه می گردد این سازه ها فاصله مناسبی را برای عبور لوله های آب فاصلاب و عایق پشم شیشه ما بین صفحات گچی بوجود می آورد.
سازه های تقلیل دهنده صدا(resillentchanne)
بهترین روش برای تقلیل انتقال صوت بکار بردن سازه های تقلیل دهنده صدا می باشد که بر روی سازه های عمودی پیچ می شود این سازه سطح آنگاه صفحات گچی را به سازه های عمودی به حداقل تقلیل می دهد نتیجتاً انتقال صوت را از صفحات به سازه کم می نماید.
سازه های کلاهک (hat channel)
قطعه اتصال سازه کلاهکی به دیوار آجری یا بتنی (wall furring bracket)
با استفاده از این قطعه و کمک ناودانی های باربر و سازه های کلاهک شکل می توان شبکه می توان شبکه پشت بند جهت نصب صفحات گچی برروی دیوارهای آجری و یا بتنی را فراهم آورد ویژگی این قطعات اتصال آن است که تنظیم شاقولی شبکه پشت بند را امکان پذیر می سازد و در نتیجه کیفیت کار را بالاتر می برد .
ناودانیهای باربر
این ناودانی ها به عرض 4 سانتیمتر و دارای ضخامتی برابر 1.5 میلیمتر هستند جنس آنها از آهن سیاه معمولی است که معمولاً با رنگ مشکی در بازار عرضه می شود موارد استفاده از ناودانها عمدتاً در شبکه بندی سقفهای کاذب و شبکه بندی فلزی جهت روکش دیوارهای بتنی و آجری می باشد.
سازه های تقویتی کنجها (corner beand)
این نوع سازه برای تقویت و حفاظت کنجهای بیرونی و ایجاد خط مستقیم در کنجها روی صفحات گچی بکار برده می شود و می توان آنها را با پیچ به سازه های عمودی متصل کرد ضخامت این نوع سازه معمولاً 3/0 میلیمتر است این سازه با نوار و بتن پوشانده می شود نوع بتنی ای که بکار برده می شود باید نوع مرغوب و آزمایش شده باشد.
سازه های تقویتی حاشیه (j Bead)
سازه های تقویتی j شکل برای تقویت و ظرافت لبه پانلها در اطراف پنجره ها سقف و جائیکه پانلها در کنار مصالح دیگر قرار می گیرد بکار می رود با استفاده از این نوع ضمائم می توان خطوط مستقیم و حاشیه های تمیز بوجود آورد عرض دهانه این سازه معمولاً 12 و 15 میلیمتر است.
سازه های تقویتی در انبساط (control joint)
با استفاده از سازه های درز انبساط می توان سطح بزرگ دیوار یا سقف را به سطوح کوچکتری تبدیل نمود بدین ترتیب از بوجود آمدن ترک در سطوح نازک کاری جلوگیری به عمل آورد در تقسیم بندی سطوح لازم است درز انبساط از کف تا سقف و از ارتفاع نعل درگاه در تا سقف ادامه یابد.
منبع : مهندسی دانلود