رساله معماری خانه سالمندان
چکیده :
طرح مسئله و چهار چوب پژوهش
1-1- پیشگفتار
پدیده سالمندی سیر طبیعی است که در آن تغییرات فیزیولوژیکی و روانی ویژه ای در بدن رخ می دهد. چشم ها، گوش ها، استخوان ها، عضلات بدن دستخوش تغییرات هماهنگ می شوند که روند پیری خوانده می شود افراد سامند زودتر خسته می شوند و جنبش و تحرکشان کمتر می گردد. در این مرحله نیاز های اجتماعی سالمندان دگرگون شده و نیاز های جدیدی نمایان می گردد.
دوره سالمندی چون دیگر مراحل عمر بخشی از زندگی است که به اندازه دوران جوانی مستلزم پشت سر گذاشتن است. چگونگی پشت سر گذاشتن این دوران مهم است و نه تنها رسیدن به آن. سالمندی ادامه بزرگسالی است و دورانی که در آن، فرد به بهای گذراندن سالهایی چند به تجربه و پختگی و خرد دست می یابد تا بتواند با گام هایی سنجیده تر سال های دیگر را در نوردد و به دیگران از توشه تجارب خود سودی برساند.
افزایش تعداد افراد سالمند به عنوان نسبتی از کل جمعیت جهان توجه خاص سنین پیری و پیری شناسی را ضروری می سازد. در طول قرن بیستم نسبت جمعیتی افراد 60 سال به بالا در تمام کشور های دنیا افزایش یافته است. رشد جمعیتی سالمندان بر اثر همگرایی در روند اصلی است.
کاهش میزان تولد و بهبود شرایط بهداشتی و افزایش امید به زندگی، پروژه سالخوردگی جمعیت و افزایش تعداد افراد در بالای هرم سنی از خصوصیات کشور های توسعه یافته محسوب می شود در حالی که توسعه بهداشت، بهبود شرایط اقتصادی، بالا رفتن سطح زندگی و برخورداری از نتایج پیشرفت علوم حتی در عقب مانده ترین کشور ها نیز موجب افزایش طول عمر گشته و به موازات آن، بر اثر موالید و اعمال سیاست های جمعیتی دامنه هرم سنی فشرده تر شده و نسبت سن افراد مسن در جمعیت کشور ها افزوده تر می گردد.
برای بسیاری ار افرادی که به سن پیری نزدیک می شوند شماری ار دگرگونی های مهم اجتماعی به وقوع می پیوندد. آنان که کودکانی را بزرگ کرده اند ناگهان خود را تنها می یابند، آنانی که فعالیت کاری زیادی داشتند با بازنشستگی و زندگی با حقوق کم موجه می شوند. برای بعضی دیگر این دگرگونی با از دست دادن همسر و برای دیگران با از دست دادن شغل یا درآمد نمایان می شود و به طور کلی آنچه مسلم است که دیر یا زود همگان با این واقعیت روبرو می شوند که (دیگر جوان نمی شویم) و آن وقت به لحظه ای می رسیم که در آن هرگز نمی توانیم زمان ورود به پیری را تعیین نمائیم.
تا مدت ها پیش سالخوردگان در اکثر نقاط دنیا در خانواده های گسترده زندگی می کردند بدین معنا که نسل قدیم تر با فرزندان، نواده ها و احتمالا سایر بستگان خود در یک مکان بودند. در آن دوران معمولا سالمندان اقتدار خود را برای اعضای خانواده حفظ می کردند و در عین حال افراد جوان تر را برای پذیرش نقش های مسئولیت دار آماده می کردند و نقش سرپرستی و نظارت خود را نیز تا حدودی رها می کردند و در نتیجه در این شرایط انتقال افراد به سنین سالخوردگی بسیار آرام تر از امروز صورت می گرفت.
خانواده هسته ای که تنها از والدین و فرزندان تشکیل می شود. در دنیای معاصر رایج ترین مشکل خانواده است مثل قدیم در آن جایی دارد از آنجا که سالخوردگان جدا از خانواده هسته ای زندگی می کنند جوانان عملا کمتر فرصت رسیدگی به آنان را می یابند و هر مقیاس ضعیف تری مورد حمایت اجتماعی قرار می گیرند به عبارت دیگر اعضای مختلف یک خانواده در واحد های خانوادگی پراکنده زندگی می کنند و در آن سالخوردگان از فرزندانی که بزرگشان کرده اندجدا می شوند و در نهایت سال های پایانی زندگی خود را در شرایط مجهول و یا به گونه ای دردناک از افسردگی سپری می کنند.
زندگی سالمند در مقایسه با جوانان در محیط اجتماعی متفاوتی شکل می گیرد به گونه ای که حدود 34 تا 28 درصد افراد سالمند بیش از 65 سال به تنهایی زندگی می کنند و 9 درصد آنان در حالت انزوای اجتماعی به سر می برند در این حالت به آن ها اجازه نمی دهند که با دیگران ارتباط نزدیکی و صمیمی داشته باشند. تحقیقات نشان می دهد که بین فراوانی تماس های اجتماعی و احساس رضایت از زندگی ارتباط خود دارد به این صورت که اگر فرض کنیم که رقم 9 درصد معتبر است باید نتیجه بگیریم که درصد مهمی از سالمندان در محرومیت اجتماعی بیش از حد زندگی می کنند و آثار این محرومیت بر سلامت روانی آنان قابل ملاحظه است. عدم توازن در تعداد مردان و زنان سالمند (بیشتر از مردان سالمند) و تمایل مردان به ازدواج با زنان جوان تر از خودشان نشان می دهد که زنان سالمند بیشتر از مردان سالمند به تنهایی زندگی می کنند. بین انزوا و تنهایی تفاوت زیادی است. معمولا کسانی که مدت مدیدی را به حالت انزوا و در تنهایی زندگی کرده اند به هنگام پیری اختلالات روانی را نشان نمی دهند. اما کسانی که شاهد کاهش روابط خود با دیگران هستند دچار اختلالات روانی می شوند سالمندانی که تنها زندگی می کنند غالبا بخش اعظم وقت خود را با فکر کردن در مورد فرزندان دور از خود یا با حسرت خوردن برای همسر مرحوم خود و یا هر دو می گذرانند. این گونه انزوا ممکن است منجر به افسردگی شود و به کشش مناسب اجتماعی زیان برسانند.
نکته دیگر در این مورد تغییر روش زندگی در جوامع می باشد. در گذشته فرزندان یک خانواده وقتی ازدواج می کردند با هسرشان و فرزندشان در همان خانه قبلی و کنار پدر و مادر می ماندند و گاه اتفاق می افتاد چهار سال در خانه در کنار یکدیگر باقی می ماندند و در این صورت جوان ها در بیرون خانه کار می کردند و سالمندان و افراد بازنشسته خانه تنها نمی ماندند که دچار رخوت افسردگی شوند اما با تغییر بنیان خانواده افراد بازنشسته و سالمند دیگر آن جایگاه قبلی را دارند جوان تر ها تمام هفته کار می کنند و اگر خیلی فرزندان خوبی باشند آخر هفته را چند ساعتی با پدر و مادر خود می گذرانند و اغلب آن ها بعد از مدتی دچار انواع بیماری های جسمی و روانی می شوند که بیشتر آن ها ناشی از تنهایی و عدم انجام فعالیت می باشد. بعضی از آن ها و بیشتر پیرمرد ها که در خانه هم هیچ کاری ندارند به پارک می روند و ساعت های زیادی را روی نیمکت نشسته و با دیگر همسن و سالان خود حرف می زنند و یا در بهترین حالت با هم شطرنج بازی می کنند و این همیشگی نیست متاسفانه این امکانات برای پیرمرد ها ست و پیرزن ها مانند همیشه در خانه باید بمانند.
آن ها از اول هفته روز شماری می کنند تا آخر هفته که شاید بچه ها ونوه ها به آن ها سر بزنند و آن ها را از تنهایی در بیاورند و اگر بخواهند ورزش کنند نمی توانند با بقیه به باشگاه های ورزشی بروند چون از نظر جسمی با بقیه باشند.
عملا آن ها پس از دوره بازنشستگی کاری برای انجام دادن ندارند. به رغم نکات فوق و اهمیت این گروه سنی ایجاد فضاهای مناسب سالمندان برای انجام فعالیت های ورزشی و تفریحی مناسب با حال آن ها ضروری و مهم به نظر می رسد. بنابر این در این پروژه سعی شده است با شناخت کامل از ویژگی های افراد سالمند و با توجه به عوامل طبیعی و اقلیمی منطقه و فضایی متناسب با نیاز های جسمی و روانی سالمندان طراحی شود. فضایی که با گرد هم آوردن افراد سالمند در کنار یکدیگر و بهره مندی آنان از امکانات فرهنگی تفریحی امید به زندگی را در آن ها افزایش داده و با ایجاد کارگاه هایی با فعالیت سبک احساس سودمند بودن را به آنان القا کرده و آن ها را به بطن جامعه برگرداند.
بررسی انواع محلهای سکونت سالمندان در دنیا:
بسته به میزان مراقبت مورد نیاز،سه نوع محل سکونت برای سالمندان وجود دارد:
1-مجتمعهای مسکونی برای سالمندان:
آپارتمانهایی مخصوص سالمندان(با مساحت 25-35 مترمربع برای یک نفرو45-55 برای دونفر)
2-خانه های مخصوص سالمندان:
شامل چند طبقه ،با اتاقهای معمولی،مستقل و محلی برای صرف چای است.
فصل اول
طرح مسئله و چهار چوب پژوهش 1
1-1- پیشگفتار 2
بسته به میزان مراقبت مورد نیاز،سه نوع محل سکونت برای سالمندان وجود دارد: 4
1-2- طرح مسئله 5
1-3- تاریخچه و سابقه تحقیق 6
1-4- اهداف تحقیق 7
1-5- چهار چوب نظری تحقیق 8
1-6- ضرورت تحقیق 9
فصل دوم
جغرافیای استان کرمانشاه 10
2-1-1-پیشینه تاریخی 11
2-1-2-وجه تسمیه 14
2-2-مطالعات فرهنگی اجتماعی 14
2-3-موقعیت جغرافیایی و تقسیمات سیاسی استان 16
2-4- اطلاعات عمومی 17
2-4-4- شاخص ترین آثار تاریخی 20
2-5-مطالعات اقلیمی 25
2-6- مصالح ساختمانی 27
2-7-ویژگیهای معماری بومی (تیپولوژی معماری) در مناطق کوهستانی 28
2-8-آب وهوا 31
2-9-منابع آب و خاک 31
2-10-جنگل 34
2-11-مراتع 34
2-12-محیط زیست 34
2-13-باد 35
فصل سوم
شناخت سالمندان 45
2- نظریه افلاطون وارسطو درباره سالمندی 48
خانه های سالمندان در ایران 55
فصل چهارم
توصیه ها و استاندارد های طراحی 56
توصیه های طراحی 58
جهت گیری مناسب 59
هال ورودی 60
اتاق نشمین 61
کتابخانه 62
5-7- اتاق های غذا خوری 63
5-8 آشپزخانه 64
5-10- اتاق کارکنان 68
5-11- اتاق مدیریت 68
5-12- اتاق های درمانی و توان بخشی 68
5-13- رختشویخانه مرکزی 69
5-14- انبار وسایل 69
5-15- سرویس های بهداشتی 69
5-17- راهرو ها 72
5-18- بازشو ها 73
5-19- تراس های خصوصی 74
5-20- تراس های مشترک 74
5-21 محوطه باغبانی 75
5-22 محوطه بازی برای فرزندان میهمانان 75
نرده های کمکی
76
فصل پنجم
مطالعات موردی 88
مقدمه 89
آسایشگاه زعفرانیه 91
آسایشگاه دادخواه 91
آسایشگاه فرزانگان 91
آسایشگاه کهریزک 92
بخش های مختلف آسایشگاه 93
فصل ششم
تحلیل سایت 98
فصل هفتم
روند طراحی 100
فصل هشتم
سازه 101
8-3 تاسیسات 102
8-4-1- سیستم گرمایش 102
8-3-2- سیستم سرمایشی 103
8-4-3-سیستم تهویه مطبوع 103
8-3-3 بام سبز 103
منابع و ماخذ 105
رساله معماری
مقطع : کارشناسی
فرمت :doc
تعداد صفحه :106
توجه :
عناوین پروژه های موجود در سایت فقط به عنوان معرفی در سایت قرار گرفته اند و هیچ گونه فروش و یا لینک دانلودی ندارند
دانلود + توضیحات
-
-
- [purchase_link id=”30403″ text=”اضافه کردن به لیست خرید” style=”button” color=”green”]
- حجم : 11.1mb
- فرمت فایل : doc
- تعداد صفحه ورد :106
-