مطالعه آسیب پذیری ساختمان های خشتی و گلی در ایران
در این قسمت به بررسی انولع مختلف علل آسیب پذیری ساختمان های خشتی و گلی پرداخته شده است .
اتصال ضعیف دیوار به دیوار و سقف به دیوار:
اتصالات ضعیف و نامناسب از جمله مباحث مربوطه به آسیب پذیری ساختمان های خشتی و گلی میباشد.
اتصال دیوار به دیوار در مناطق روستایی معمولا تنها به صورت یک در میان چیدن خشت ها در محل اتصال صورت می گیرد که اصولا چنین اتصالی قادر به تحمل نیروی زیاد زلزله ناشی از وزن زیاد دیوارها نمی باشد. شکل زیر ترک عمودی در امتداد اتصال دیوار به دیواررا که می تواند منجر به ریزش کامل دیوار گردد را در زلزله داهو ئیه-زرند را نشان می دهد.
این مقاله بر گرفته از “پایان نامه مقاوم سازی ساختمان های خشتی و آجری در مقابل زلزله ” میباشد.
مقاومت کم دیوارها در مقابل نیروهای خارج از صفحه
مقاومت کم دیوارها نیز منجر به افزایش میزان آسیب پذیری ساختمان های خشتی و گلی خواهد شد .
اگر دیوارها دارای تکیه گاه نباشند, نمی توانند در مقابل نیروهای خارج از صفحه مقاومت کرده و همانطور که در شکل نشان داده شده به یک طرف فرو می ریزند .
سقف های طاق ضربی با طول ناکافی تکیه گاه
در صورتی که تکیه گاه درمحل نشیمن سقف بر روی تیر کافی نباشد, در اثر حرکت جانبی زمین، آجرها می توانند از روی تکیه گاه خارج شوند و باعث ریزش سقف گردند.
همان طور که در شکل های زیر مشاهده میگردد ، عدم اجرای مناسب سقف ها منجر به آسیب پذیری ساختمان های خشتی و گلی می گردد .
کیفیت پایین ملات
استفاده از ملات گل علیرغم مقاومت کششی پایین آن , در مناطق روستایی بسیار معمول است, این در حالی که در سال های اخیر با ورود سیمان به مناطق روستایی استفاده از ملات سیمان رایج گردیده است ولی به علت نبود دانش فنی در این زمینه,
ملات های بسیار ضعیفی در ساخت وساز استفاده می شود . همانطور که درشکل زیر قابل ملاحظه است, رج های دیوار به راحتی از هم جدا می شوند .
پایان نامه بررسی روشهای بهسازی لرزه ای ساختمانهای خشتی و گلی با مولفه های معماری ویژه
شناژهای نامناسب
عدم آگاهی از نحوه درست ساخت وساز که برخی از اجزای بسیار مهم سازهای به صورت نادرست ساخته شوند .شکل های زیر نمونه هایی از شناژها باشیوه ساخت نادرست را نشان می دهدکه از علل شایع آسیب پذیری ساختمان های خشتی و
گلی میباشد .
استفاده ناصحیح از مصالح صنعتی
با وجود مصالح صنعتی مانند تیر آهن وسیمان به روستاها, معمولا به علت عدم آگاهی , به صورت غلط مورد استفاده قرار می گیرد. در بسیاری از موارد آجر تنها به عنوان جایگزین خشت ولی همچنان با ملات گل استفاده شده است . همچنین در مواردی تیر آهن بجای تیرهای چوبی در سقف های مسطح مورد استفاده قرار گرفته است .
منبع : گروه تحقیقات مهندسی دانلود