پخش هوای فشرده
بعلت توسعه دستگاهها و ماشین های اتوماتیک مصرف هوا در هر کارگاهی روبه افزایش گزارده و چون تغذیه هوای فشرده ماشین ها و دستگاه های کنترل پنوماتیکی از راه شبکه لوله کشی تامین میگردد ، لذا در موقع انتخاب قطر لوله بایستی توجه نمود ، که افت فشار از محل مخزن تا قسمت مصرف کننده از 0.1 بار تجاوز ننماید. چون به هر مقدار که این افت بیشتر گردد سیستم هوای فشرده اقتصادی نخواهد بود، و نیز بایستی توجه داشت که حتی الامکان. لوله ها را با قطرهای بزرگتری انتخاب نمائیم ، چون اگر بخواهیم در آینده بعلت ازدیاد مصرف هوای فشرده ، مجددا لوله کشی نمائیم آنوقت هزینه ای بس سنگین متحمل خواهیم شد.
محاسبه خط لوله
نحوه انتخاب قطر لوله نبایستی با توجه بوضع لوله های موجود در کارگاه یا بطور تقریبی انجام گیرد ، بلکه بایستی با توجه به نکات ذیل محاسبات انجام گیرد :
- مقدار عبور حجم جریان هوا
- طول خط لوله
- افت فشار (حد مجاز)
- فشار کارگاهی
- تعداد نقاط انشعاب و تنگناهای موجود در شبکه
در عمل معمولا میتوان بوسیله نوگرام قطر لوله را بطور ساده و سریع بدست آورد .
طرح ریزی خط لوله
مصرف هوای فشرده ۴ متر مکعب در دقیقه (۲۴۰ متر مکعب در ساعت بوده) و این مقدار در سه سال آینده ۳۰۰درصد افزایش خواهد یافت ،یعنی مصرف بحد ۱۲ متر مکعب در دقیقه که برابر با ۷۲۰ متر مکعب در ساعت باشد افزوده میگردد ، لذا حجم مصرف پس از سه سال به حدی برابر با ۱۶ متر مکعب در دقیقه و یا ۹۶۰ متر مکعب در ساعت خواهد رسید. طول خط ۲۸۰ متر و این شبکه دارای ۶ عدد سه راهی و ۵ عدد زانوئی و یک عدد شیر عبوری است و حد مجاز افت در شبکه 0.1 بار و فشار کارگاهی برابر با ۸ بار ۸۰۰ کیلوپاسکال
قطر لوله چه مقدار است ؟
راه حل:
ابتداء طول لوله را روی محور A که مشخص کننده طول است مشخص نموده و به محورB که مقدار مصرف را تعین میکند وصل مینمائیم ، سپس خط حاصل را ادامه داده تا محور C را قطع نماید. حال روی محور E مقدار فشار کارگاهی را تعین کرده و به محوری که مشخص کننده افت فشار است وصل کرده ، آنگاه نقطه تقاطع این خط را در روی محور با نقطه تقاطع روی محور C بهم وصل نموده وقطر لوله بدست میاید . این قطر برابر است با ۹۰ میلیمتر .
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”2,3″ ihc_mb_template=”1″ ] لینک دانلود مقاله[/ihc-hide-content] منبع : تحریریه مهندسی دانلود