توجه : این آموزش قسمتی از آموزش فایل دانلودی “کتابچه طراحی دینامیکی سازه بتنی با Etabs2015 و Safe14 به همراه محاسبات دستی- پویا عبای” میباشد . در صورت تمایل به دریافت و دانلود این کتابچه کم نظیر و مفید ، اینجا کلیک نمایید .
همپایه کردن برش پایه استاتیکی و دینامیکی :
مطابق بند زیر از آیین نامه 2800 :
4-1-4-3 اصلاح مقادیر بازتاب ها
در مواردی که برش پایه به دست آمده از روش تحلیل طیفی کمتر از برش پایه تحلیل استاتیکی معادل ، رابطه (3-1) باشد ، مقدار برش پایه تحلیل طیفی باید به مقادیر زیر افزایش داده شده و بازتاب های سازه متناسب با آنها اصلاح گردد .
برش پایه استاتیکی معادل عنوان شده در ردیف های زیر ، مقدار برش پایه بر اساس رایطه (3-1) و با استفاده از مشخصات طیف استاندارد است .
الف – در سازه های نامنظم ، که نامنظمی در آن ها از نوع “طبقه خیلی ضعیف ” یا “طبقه خیلی نرم ” یا “پیچشی شدید” نباشد ، مقادیر بازتاب ها باید در 90 درصد نسبت برش پایه استاتیکی معادل به برش پایه به دست آمده از تحلیل طیفی ضرب شوند .
ولی در سازه های نامنظمی که نامنظمی آن ها مشمول موارد فوق الذکر باشد ، مقادیر بازتاب ها باید در نسبت برش پایه استاتیکی معادل به برش به دست آمده از تحلیل طیفی ضرب شود .
ب – در سازه های منظم ، مقادیر بازتاب ها باید در 85 درصد نسبت برش پایه استاتیکی معادل به برش پایه به دست امده از تحلیل طیفی ضرب شود .
تبصره : مقادیر برش پایه تعدیل شده در بندهای الف و ب نباید از برش پایه به دست آمده از تحلیل طیفی کمتر در نظر گرفته شود .
ابتدا سازه را با استفاده از منوی زیر آنالیز میکنیم :
مطابق شکل زیر ، از نتایج آنالیز که در طرف راست برنامه ایجاد میشوند ، استفاده مینماییم :
(واحد سیستم را نیز بر روی Kg/m قرار میدهیم ) .
توجه : جهت مشاهده عکس ها با کیفیت بالا تر ، بر روی آن ها کلیک نمایید .
در ادامه اطلاعات زیر را نمایش داده خواهد شد :
برای مثال میخواهیم زلزله مربوط به زاویه های صفر و 90 درجه را با زلزله استاتیکی همپایه کنیم . مطابق زیر خواهیم داشت :
بر روی قسمت Load Case/Combo راست کلیک نموده و مطابق شکل زیر زلزله های EX و EY و SPEC0 Max و SPEC90 Max را انتخاب مینماییم.
توجه : نحوه معرفی زلزله های دینامیکی و استاتیکی در بخش های قبلی کتابچه آموزش داده شده است . جهت مشاهده اطلاعات مربوط به کتابچه اینجا کلیک نمایید .
نکته : میتوانیم مطابق شکل زیر همه داده ها را انتخاب و کلیک راست نموده و کپی نماییم و یا به فایل اکسل انتقال دهیم .
پس از تحلیل اگر برش دینامیکی کمتر بود، مقدار آنرا به صورت زیر افزایش دهید. ولی اگر دینامیکی بیشتر بود، تغییر نخواهیم داد .
با استفاده از اطلاعات جدول فوق خواهیم داشت :
در اثر زلزله SPEC0 برش پایه به صورت زیر خواهد بود :
SPEC0 –X = 81797/87 kg
SPEC0 –Y = 2199/37 kg
برش پایه استاتیکی در دو راستای Xو Y به صورت زیر میباشد :
EX=134182/05 kg
EY=135363/52kg
نسبت برش پایه دینامیکی به برش پایه استاتیکی ، به صورت زیر محاسبه میشود :
مقدار فوق نشان میدهد که برش پایه حاصل از تحلیل دینامیکی ، کمتر از برش پایه استاتیکی میباشد( بایستی این نسبت 0.9 یا بیشتر باشد ) . در نهایت برش پایه دینامیکی به مقدار زیر بایستی افزایش یابد :
1.47=0.9/0.609
بنابراین جهت اصلاح زلزله SPEC0 به صورت زیر عمل خواهیم نمود :
مسیر زیر را طی خواهیم نمود :
Define => Load Cases
در ادامه و از پنجره زیر به ویرایش اطلاعات SPEC0 خواهیم پرداخت :
ضریب Scale Factor را در مقدار نسبت فوق (1.47 ) ضرب خواهیم نمود .
بر روی ok کلیک مینماییم تا کار به اتمام برسد .
زلزله های SPEC90 و بقیه SPEC ها را نیز مطابق روش اشاره شده در بالا ، و با انتخاب برش پایه هر یک از زلزله ها ، همپایه مینماییم.
توجه :
با توجه به اینکه در طول انجام پروژه ، ممکن است که بارها و بارها اقدام به تغییر مقاطع سازه بنماییم ، بنابراین این بررسی ها ( ترک خوردن دیوار برشی و همپایه نمودن و …) بایستی در انتهای پروژه نیز انجام پذیرد .
توجه 2 : این آموزش قسمتی از آموزش فایل دانلودی “کتابچه طراحی دینامیکی سازه بتنی با Etabs2015 و Safe14 به همراه محاسبات دستی- پویا عبای” میباشد . در صورت تمایل به دریافت و دانلود این کتابچه کم نظیر و مفید ، اینجا کلیک نمایید .